S.O.S

Eerste hulp bij een etentje!

Een etentje is een ultieme uitdaging als je aan je gewicht werkt. Het is alsof je in het hol van de leeuw kruipt. Je zintuigen worden optimaal geprikkeld. De gezelligheid laat je meer eten. En als je voor je gevoel te veel hebt gegeten, laat je de goede voornemens helemaal varen. Wat maakt het immers dan nog uit.

Is het allemaal vet?

Is er bij jou na zo’n avond een paar kilo erbij? Trap niet in de valkuil dat dit allemaal kilo’s vet zijn! dat is namelijk zeer onwaarschijnlijk. Om 1 kilo vetweefsel erbij te krijgen met je 7000 kcal extra eten en/of drinken. Voor 2 kilo extra is dat 14.000 kcal. De hoeveelheid energie, die je met alles wat je eet en drinkt op een hele dag binnenkrijgt, ligt rond de 2000 kcal. Het is dan vrij onwaarschijnlijk dat je op één zo’n avondje meer dan drie of zes keer zoveel binnenkrijgt! Geloof je het niet?

Maar wat is het dan wel?

Als die paar kilo op de weegschaal geen vetweefsel kan zijn, wat is het dan wel? Een deel van die kilo’s is water. Dit komt omdat je meer zout hebt binnengekregen en daardoor wat water vasthoudt. Dit raak je in de loop van de week weer kwijt. Ook zal er nog wat extra aan voedsel in je darmen zitten. Ook dit gaat er vanzelf weer uit. Je zult zeker meer hebben gegeten en gedronken, dus meer energie hebben binnengekregen, dan als je was thuisgebleven. Hier zal je lichaam ook meer vetweefsel van maken. maar 1 a 2 kilo vetweefsel kan het echt niet zijn.

Zo overleef je een etentje.

Voorbereiding

  • Eet niet overdag zo weinig mogelijk, zodat je tijdens het etentje meer kunt nemen! Hiermee help je jezelf absoluut niet om af te vallen of om op gewicht te blijven. Niet luisteren naar lichamelijke (maag) honger zorgt ervoor dat je lijf zal reageren alsof het in hongersnood verkeert. Tijdens het etentje zal je lichaam alles op alles zetten om weer voldoende binnen te krijgen. Eet overdag dus gewoon gezond en regelmatig!
  • Pak je agenda er eens bij. Heb je de komende periode veel of weinig etentjes? Concentreer je op de eerst volgende keer dat je een etentje hebt.
  • Vaak ga je later eten dan dat je thuis zou doen; eet dan thuis iets kleins vooraf, bijvoorbeeld wat fruit, rauwkost of een handje noten. Zo voorkom je dat je met een rammelende maag de menukaart moet bekijken en je meer kiest dan je eigenlijk zou

Algemene tips

  • Kies ervoor een één gang minder te nemen.
  • Gebruik bij voorkeur energiearme dranken zoals (mineraal)water, koolzuurhoudend water, light fris, tomatensap, koffie of thee zonder suiker.
  • Lieve een glas wijn en een fles water, dan een fles wijn.
  • Vermijd kaasgerechten
  • Kies gegrilde of geroosterd vlees, wild of gevolgte en vermijd gepaneerde vlees.
  • Kies bij voorkeur gekookte of gepofte aardappel en vermijd gebakken of gefrituurde aardappel.
  • Neem naar verhouding minder van de aardappelen/rijst/pasta en meer van de groenten of salade. De gerechten die op tafel verschijnen bevatten vrijwel altijd weinig groenten en meer aardappelen/rijst/pasta.
  • Probeer zoveel mogelijk groenten te nemen; bestel salade of extra groenten bij je hoofdgerecht.
  • Sauzentips: vermijd mayonaise-achtige sauzen en ga voor mosterd, rode sauzen of chutney. Laat vette saus over het gerecht zo veel mogelijk liggen.
  • Bedenk je: niet alles hoeft op!
  • Neem bij een buffet niet te veel in één keer op je bord. Zo moet je elke keer weer beslissen of je nog een keer op zal scheppen.

Tips voor het voorgerecht

  • Energiearme voorgerechten zijn bijvoorbeeld: meloen met ham, heldere soep of bouillon, salade, carpaccio, iets met vis, gerookte gevogeltefilet, of mager vlees.

Tips voor nagerecht

  • Koffie of thee in plaats van een nagerecht.
  • Of kies voor iets met fruit, of sorbetijs ( in plaats van roomijs).
  • Vermijd slagroom
  • Neem voor de zekerheid je eigen zoetjes mee voor in de Koffie of thee.

 

En het allerbelangrijkste geniet ervan!

Advertenties