Slapeloze nachten?

large (38)

Altijd al een slechte slaper geweest of sinds kort last van slapeloze nachten? In loop der jaren kan je slaapritme veranderen en kunnen slaapstoornissen vaker voorkomen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dan je toch aan een goede nachtrust komt.

  • Cafeïne. Bij sommige mensen kan bij elke voedsel waar cafeïne in zit de slaap al verstoren.  Als je weet dat je gevoelig bent voor cafeïne vermijdt dit dan ook het liefst in de middag en avond.
  • Melk en Honing. Melk bevat tryptofaan (essentieel aminozuur) en dat werkt als een soort slaapmiddel. Tryptofaan zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid serotonine in het lichaam wordt verhoogd. Het is een natuurlijk slaapmiddel. Daarom hoor je weleens dat een kop warme melk met honing (zorgt dat tryptofaan goed word opgenonen in de hersenen) voor het slapen gaan goed kan werken. Een banaan bij de warme melk is ook goed. Banaan zorgt voor vitamine B6 en die helpt tryptofaan om te zetten in serotonine.
  • Alcohol. Een kleine hoeveelheid kan helpen bij inslapen, maar kan onderbroken worden wanneer het lichaam de alcohol verwerkt. Alcohol belemmert de remslaap en verergerd slapeloosheid. Ook kun je uitdrogen, waardoor je de volgende dag moe voelt
  • Kruiden. Je hebt ze vast wel eens in de supermarkten zien liggen. Theezakjes als ‘goede nacht rust’ etc. Velen zeggen dat ze de slaap kunnen bevorderen. Één van de populairste maar ook betrouwbaarste kruiden, is valeriaan.  Er is bewezen dat valeriaanwortel het spierweefsel en centrale zenuwstelsel doet ontspannen. Het is echter wel af te raden om valeriaan tijdens zwangerschap of borstvoeding te gebruiken, want daar is het effect nog niet onderzocht.
  • Ontspanning. Neem bijvoorbeeld vlak voor het slapen nog een warme douche/bad of lekker lezen in bed. Doe iets waar je lekker van ontspannen raakt. Slaaploosheid kan namelijk een symptoom zijn van piekeren, stress of depressie.

 

Nu op naar een goede nachtrust!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s