Mijn visie

erewrw

 

Ik heb tijdens mijn stageperiode veel geleerd over het beroep diëtist. In de praktijk gaat het er anders aan toe dan wij in de les hebben geleerd. Vooral het voeren van gesprekken gaat in de realiteit anders.

De literatuur geeft je een bepaalde richtlijn, maar gesprekken voeren in de praktijk is toch even anders, ook omdat je elke keer iemand anders voor je heb zitten. Mijn visie op het beroep is dat het niet alleen belangrijk is een gezond dieetadvies voor te schrijven, maar er ook voor te zorgen dat het advies aansluit op de wensen en behoefte van die persoon. Iets wat goed op papier staat, maar niet aansluit bij jou leefstijl, heeft weinig kans van slagen.

In mijn ogen is het van belang om men handvatten en inzichten te geven om hun voedingspatroon en leefstijl te kunnen veranderen en op lange termijn ook vol te houden. Dat lukt niet met al die strenge diëten zoals het Atkins-dieet of het Cambridge-dieet, maar alleen via de richtlijn voor goede voeding en door op een normale wijze te eten.

Een uitspraak die ik tijdens mijn studie tegenkwam en die de kern van het werken als diëtist precies omschrijft is: ‘De taak van de professionele begeleidster is erop gericht anderen te ondersteunen bij het bewust worden van zichzelf, niet door hen te willen veranderen, maar door hen te stimuleren gebruik te maken van hun eigen kwaliteiten en capaciteiten en deze verder te ontwikkelen’(Dekker, de Kanter, 2010).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s